هر آنچه که باید در مورد خونریزی لثه بدانیم

خونریزی لثه چیست؟

خونریزی لثه، متداول ترین نشانه بیماری پریودنتال (بیماری لثه) است. البته، خونریزی از لثه ها در بسیاری از بیماری های دیگر نیز وجود دارد. در مواقعی، در اثر محکم مسواک زدن و یا استفاده از بریس های دندانی ای که مناسب دهان فرد نیستند، لثه ها خونریزی می کنند. اگر خونریزی به طور مکرر رخ دهد، می تواند نشان دهنده مشکلات جدی باشد. این مشکلات عبارتند از:

  • پریودنتیت (نوع پیشرفته بیماری لثه)
  • سرطان خون (leukemia)
  • کمبود ویتامین
  • کمبود پلاکت (سلول های انعقادی)
خونریزی لثه

خونریزی لثه

مشکلات مربوط به دهان و دندان که باعث خونریزی لثه می شوند

مشکلاتی که در رابطه با بهداشت دهان و دندان وجود دارند، از مهم ترین دلایل خونریزی لثه هستند. ژنژیویت (التهاب خفیف لثه) و پریودنتیت، حساسیت در لثه ها را افزایش می دهند و ریسک خونریزی را بالا می برند.

ژنژیویت

بیشتر افراد، در اثر تجمع پلاک (plaque) پیرامون خط لثه، به ژنژیویت مبتلا می شوند. پلاک، لایه ای نازک و چسبناک است که باکتری زیادی در خود دارد. پلاک به دندان ها می چسبد و تجمع پیدا می کند.

مسواک زدن، تا حد زیادی پلاک را از روی دندان ها و لثه پاک می کند و ریسک پوسیدگی دندان را کاهش می دهد. در صورتی که از مسواک و نخ دندان به درستی استفاده نشود، پلاک در اطراف خط لثه باقی می ماند و پس از مدتی سخت شده و به تارتار (tartar) یا همان کلکولوس (calculus) تبدیل می شود. از علائم ژنژیویت، می توان موارد زیر را نام برد:

  • تورم لثه ها
  • احساس درد و سوزش در دهان، به خصوص پیرامون لثه ها
  • خونریزی از لثه
شاید این مطلب نیز برای شما مفید باشد:  تحلیل استخوان فک و نشانه های آن

پریودنتیت

بیماری پریودنتال (پریودنتیت)، از پیشرفت ژنژیویت به وجود می آید. بیماری لثه، عفونتی است که بافت نرم دهان، استخوان های فک و بافت های نگهدارنده دهان را هدف قرار می دهد. در موارد حاد، پریودنتیت می تواند باعث لق شدن و افتادن دندان ها بشود.

کمبود ویتامین

کمبود ویتامین های C و K می تواند به خونریزی بافت نرم دهان منجر شود. اگر فردی دچار خونریزی لثه شده است، به بیماری پریودنتال مبتلا نیست و بهداشت دهان و دندان را هم رعایت می کند، باید میزان ویتامین C و K بدنش را چک کند. همچنین، همه مردم باید از رژیم های غذایی استفاده کنند که نیاز های ویتامینی بدنشان را تامین می کند.

مواد غذایی که سرشار از ویتامین C هستند:

  • میوه های ترش مخصوصا لیمو
  • بروکلی
  • توت فرنگی
  • گوجه
  • سیب زمینی
  • فلفل دلمه

مواد غذایی که سرشار از ویتامین K هستند:

  • برگ کلم
  • اسفناج
  • کاهو
  • دانه سویا
  • روغن کانولا
  • روغن زیتون
خونریزی لثه

خونریزی لثه

مشکلات دیگری که باعث خونریزی از بافت نرم دهان می شوند

کسانی که از بریس های دندانی استفاده می کنند، ممکن است خونریزی از لثه ها را تجربه کنند. خونریزی معمولا به این دلیل است که اندازه بریس مناسب دهان فرد نیست. در صورت مشاهده خونریزی هنگام استفاده از ابزار ارتودنسی، بهتر است ارتودنتیست  در جریان قرار داده شود. ممکن است لازم باشد که ارتودنتیست، شکل بریس را اندکی تغییر دهد تا بهتر در دهان قرار بگیرد.

بارداری نیز می تواند باعث خونریزی از لثه ها شود. تغییرات هورمونی که در هنگام بارداری اتفاق می افتد، معمولا باعث افزایش حساسیت لثه ها می شود.

شاید این مطلب نیز برای شما مفید باشد:  هر آنچه که باید در مورد جوش های لثه بدانید

بیماری هایی مانند هموفیلی (hemophilia) و لوسمی (leukemia) نیز، احتمال خونریزی از لثه را بالا می برند. کسانی که داروهای رقیق کننده خون مثل وارفارین، آسپیرین و هپارین مصرف می کنند، بیشتر دچار خونریزی از لثه ها می شوند.

درمان خونریزی لثه

اولین قدم برای کنترل خونریزی لثه، حفظ بهداشت دهان و دندان است. اگر دندان ها به درستی تمیز نشوند، باکتری های بیماری زا در دهان باقی می مانند و می توانند مشکلاتی مانند ژنژیویت و ضعف مینای دندان را ایجاد کنند. هر شخص باید دو بار در سال، برای چکاپ، به دندانپزشکی مراجعه کند. دندانپزشک به طور تخصصی دندان ها را تمیز می کند و همه پلاک تجمع یافته و تارتار را از بین می برد. از بین بردن تارتار و کلکولوس در خانه، توسط خود فرد، امکان پذیر نیست و فقط دندانپزشک می تواند آن را انجام دهد. تمیز کردن دندان ها و پاک کردن پلاک  و تارتار می تواند از خونریزی لثه و بیماری های پریودنتال پیشگیری کند.

اگر فرد به ژنژیویت مبتلا شده باشد، دندانپزشک پس از انجام معاینه متوجه می شود و درمان را آغاز می کند. همچنین، آموزش های لازم را، در رابطه با چگونگی مسواک زدن و نخ دندان کشیدن، در اختیار بیمار قرار می دهد. استفاده صحیح از مسواک و نخ دندان، تجمع پلاک و تارتار را کاهش می دهد و از این طریق ریسک ابتلا به بیماری پریودنتال و یا خونریزی لثه را کم می کند.

دنداپزشک ممکن است استفاده از دهانشویه را برای کاهش تشکیل پلاک، به بیمار پیشنهاد دهد. به علاوه، شست و شوی دهان با آب نمک می تواند لثه های متورم را که به آسانی خونریزی می کنند، تسکین دهد.

شاید این مطلب نیز برای شما مفید باشد:  آیا مصرف ویتامین C می تواند به توقف خون ریزی از لثه ها کمک کند؟

اگر لثه های فرد متورم و قرمز هستند، حتما باید از مسواک های نرم استفاده کند؛ مخصوصا اگر فرد پس از مسواک زدن، خونریزی از بافت نرم را تجربه می کند. حرکات دورانی مسواک در دهان، لثه ها را در جهتی مثبت تحریک می کند و باعث قوی تر شدن بافت می شود. کشیدن نخ دندان نیز برای پیشگیری از خونریزی لثه و حفظ سلامت دهان و دندان، بسیار مهم است.

استفاده و مصرف از تنباکو نیز می تواند بافت نرم دهان را، به مرور زمان، تخریب کند و خونریزی ایجاد کند. همچنین، استفاده از تنباکو، احتمال ابتلا به بیماری پریودنتال را افزایش می دهد.

کلام آخر

همانطور که در این مقاله گفته شد، علاوه بر مشکلات مربوط به دهان و دندان، بیماری های دیگر نیز می توانند خونریزی لثه را ایجاد کنند. به همین دلیل در صورت مشاهده خونریزی، باید به پزشک مراجعه کرد. اگر خونریزی به دلیل مشکلات دهان و دندان باشد، پزشک، فرد را به دندانپزشک ارجاع می دهد. هر چه تشخیص سریع تر صورت بگیرد، درمان آسان تر خواهد بود.

0 پاسخ

پاسخ دهید

میخواهید به بحث بپیوندید؟
مشارکت رایگان.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

code